Attic Apartment with a Black Box // Komon architekti

Image source - Pexels.com

[ad_1]

Text description provided by the architects.

We are in the attic of a 1930s townhouse in Prague Libeň. An apartment was built here in the 1990s. But there were too many rooms, more than the client needed, anyway. The joy of open attic space was lost in the clutter. Our task was to find it again.The height is an essential quality in any attic.

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

With that in mind, we open up the living room to create a double-height space accentuated by a tall bookshelf on one of the walls. In the centre of the apartment we insert a new core: a black wooden box to conceal a small bathroom, make up the stairs and catwalk on the second level, while still allowing daylight deep into the entrance hall.

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

This way we simplified the layout without resorting to structural changes.The open plan kitchen living room is located at the bottom of the two-level apartment. A pull down projection screen is installed between two structural posts in the middle of the open plan room. The kitchen with island has additional storage space hidden in the black box.

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

The second level is more private. Black wooden catwalk above the living room connects the bedroom with a second bathroom. A rooftop terrace can be accessed from the bedroom through a French window.The material palette is reduced down to oil treated veneer for the black box, oak veneer flooring, and terrazzo for the kitchen worktops, backsplash and bathroom surfaces.

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

White colour tones are used for the rest of the furniture, and white wall paint. The exposed roof truss elements and steel posts in the living room are left bare. Plain linear lighting in the kitchen underscores the raw character and geometry of the space, creating a juxtaposition with the two elegant glass chandeliers in the open plan living room.

The client experienced some changes in his personal life during the final phase of the construction and asked for cost reductions.

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

In an effort to economize we made some detailing changes that wouldn’t affect the whole project. In the end we managed to maintain the original bold architectural concept.Studio: Komon architektiAuthor: Martin GaberleCo-author: Bořek Peška, Lucie Roubalová, Jana Drtinová Project year: 2019Completion year: 2021Built-up Area: 141 m²Gross Floor Area: 109 m²Usable Floor Area: 84 m² Photographer: Tomáš Slavík, slavik.foto@gmail.com, www.tomasslavik.czCabinetry: Zlatý řez, www.zlatyrez.eu.

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

© Tomáš Slavík

Attic Apartment with a Black Box Gallery

Related articles

You may also be interested in

Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.
Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.

Hot daily news right into your inbox.